Design thinking: Derfør bør små og mellomstore bedrifter bruke tjenestedesign

Hittil i 2021 er det registrert litt over 606.000 bedrifter i Norge. Bare 0,5 prosent av disse har over 100 ansatte. Resten er de såkalte små og mellomstore bedrifter (SMB).


Hvis du eier eller administrerer en SMB vet du allerede hvor vanskelig det er å vokse og bli større. Faktisk viser en undersøkelse SMB Norge publiserte i januar 2019 at Norske SMB-eiere jobber 30 prosent mer enn den gjennomsnittlige arbeidstakeren, får dårligere betalt for innsatsen og tar ut mindre ferie.


I 2019 lå feilraten for oppstartsbedrifter i USA på rundt 90%. Forskning konkluderer med at 21,5% av startups mislykkes i løpet av det første året, 30% i løpet av det andre året, 50% i løpet av det femte året og 70% i løpet av det tiende året. Situasjonen i Norge er ikke fullt så annerledes. Tall fra SSB viser at mindre enn 30% av nyetablerte foretak i 2013 overlevde til 2018.


Med høy risiko for å mislykkes må små bedrifter gjøre alt de kan for å fornye sin forretningsmodell, slå konkurransen og utvide sin innflytelse på markedet. Tjenestedesign gir en løsningsbasert tilnærming til å løse problemet.


design thinking tjenestedesign

Tjenestedesign er mer enn tradisjonell design


gif

Tjenestedesign er mer enn bare å ansette en flott designer og lage et vakkert nettsted. Flott design er viktig, men det er ikke det s design thinking betyr.


Tjenestedesign refererer til en prosess som omfavner designprosessen og bruker designstrategier i en forretningsmodell. Den lar deg stille de "riktige spørsmålene" og lage prosesser tilpasset til din situasjon.


Det er en strategi som gir deg frihet og de riktige verktøy til å stille spørsmål ved alt og bryte vekk fra innsnevringer, skjevheter og blinde flekker.Hva er egentlig tjenestedesign?


Tjenestedesign er en prosess der vi prøver å forstå kunden, identifisere utfordringer og omdefinere problemer for å lage tilpassede strategier og løsninger.

gif

Design Thinking er derfor kundefokusert. For å kunne forstå hvem kundene dine er på en effektiv måte er det en fordel for din bedrift å ta i bruk tjenestedesign og begynne med forskning. Alt fra hva som skjer i markedet ditt, hvem din kundeprofil er, til hvilke mål du har. Som en del av denne tankeprosessen er det avgjørende at du føler deg komfortabel med å utforske nye ideer og strategier.


Det handler ikke bare om “action”; det krever tanke, nøye beslutninger og planlegging. Hvis det er en sjanse for at en idé fungerer, burde du utforske den. Ingen risiko, ingen historie.Hvordan kan tjenestedesign hjelpe SMB

gif

Designtenkning hjelper små bedrifter med å forstå målforbrukeren bedre, og deretter kan de utforske alternativer tilpasset deres bransje og situasjon. Hvilken markedsføringsstrategi fungerer best? Hvordan skal nettstedet se ut? Hvilke følelser vil du assosiere til virksomheten din? Hvordan bør salgsteamet forholde seg til forbrukeren? Hvilke prosesser gjorde at selskapet tapte penger i fjor?


Designtenkning kan gi små og mellomstore bedrifter den riktige metoden for å finne svar på spørsmålene sine, oppdage svake flekker, markedsmuligheter og oppnå konkurransefortrinn.Har du lyst å komme i gang med ditt prosjekt? Vi kan hjelpe deg med å få et nytt syn på din bransje og virksomhet! Du kan også registrere deg her for å få Viking Mark e-post og -kommunikasjon, slik at du kan være blant de første som får se eksklusive løsninger, nye smarte tips, nyheter om markedsføring og mye mer.